de

Totems


Binnen peutergroep De Totems is het programma afgestemd op de wensen van de peuter. We willen peuters dan ook echt iets bieden. Naast de verzorgende taak zien wij duidelijk nog een andere taak: We proberen peuters uit te nodigen om op ontdekkingsreis te gaan en om zich op een prettige manier te ontwikkelen. Het is voor ieder kind van belang dat het de ruimte krijgt om zijn eigen weg te vinden. Kinderen zijn van nature leergierig en grijpen nieuwe kansen aan, zodra ze worden uitgedaagd. Het is aan ons om hen hierin te voorzien.


Op een speelse en creatieve manier gaan wij te werk. In ons programma vindt uw peuter :


Muziek: We zingen veel. De bekende kinderliedjes komen voorbij, maar ons "repertoire" reikt ook verder. Verschil in ritme, vrolijke melodien en muziek die uitnodigt om te bewegen. Van up tempo tot klasieke muziek. Muziek is ook een fijn communicatiemiddel, want de taal van muziek spreekt iedereen.


Theater: Iedere ochtend maken we Woutertje wakker. Woutertje is een piep klein kaboutertje dat in een trommeltje in de kast woont. We maken Woutertje wakker door hard te zingen. Woutertje schudt iedereen de hand en zegt: goedemorgen ……. (naam kind). Woutertje krijgt een plekje in zijn eigen piep kleine stoeltje, zodat hij fijn kan meekijken.


Puk is ook een belangrijke bewoner van Kanti, want hij komt in alle VVE- activiteiten voor.

VVE = voor- en vroegschoolse educatie. Op alle groepen maken we gebruik van Uk & Puk. Lees HIER meer over het VVE-programma Uk & Puk.


Sport: Onze locatie aan de Rechtvaart  heeft een binnenspeeltuin, waar kinderen naar hartelust kunnen klimmen, glijden, bouwen, ravotten en dansen. Deze ruimte is gevuld met een enorme speelstructuur met ballenbak, glijbanen, grote blokken, kabelbaan enz.  Kortom: aan beweging geen gebrek.


Spel: Een peuter ontwikkelt zich van egocentrisch (alles draait om ikke) naar  het graag bewegen in een groep. Samen spelen moet je dus leren. Dat kost wat tijd. Onze binnen en buiten ruimtes zijn ingericht op individueel spel en samen spelen.


Yoga: Yoga heeft positieve invloed op de lichamelijke ontwikkeling en de manier waarop kinderen hun zintuigen leren gebruiken. Nog belangrijker echter is de ondersteuning die yoga kinderen geeft bij het ontdekken van hun eigen ik.

Peuters ontdekken de wereld heel actief en beweeglijk. Maar naast de vele inspanningen en prikkels hebben ze ook ontspanning en rust nodig. Het is binnen kanti dan ook vanzelfsprekend dat we peuters ook ontspanning bieden. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af.


Wetenschap: Het klinkt misschien wat "zwaar" om met peuters aan wetenschap te doen. Maar toch is het een groot onderdeel van het ontdekken van de wereld. Want wie kent de "waarom-fase" van een peuter niet? Pffff, het kan voor een ouder soms ook vermoeiend zijn. Want hoeveel vragen krijgt u per dag op u afgevuurd? "Waarom moet ik eerst gezond en dan zoet? Waarom moet ik naar bed? Waarom moet de deur op slot? Waarom heb ik een navel? Waarom moet jij tanken?"

Die eerste vragen zeggen ons wat er in die kleine bolletjes omgaat. Maar ook wanneer je nog niet goed kunt praten, kunnen die vragen al wel aanwezig zijn. Daar passen wij ons programma op aan en proberen op die manier hun vragen te beantwoorden.


Natuur: Peuters staan dicht bij de natuur. We hebben uiteraard aandacht voor de seizoenen. Maar we proberen ook veel materialen uit de natuur te halen. Niet alleen om te knutselen, maar ook om te decoreren. Vanuit onze visie "leer meer in sfeer" halen wij de natuur naar binnen. Plastic is zeker niet "verboden" binnen onze ruimte, maar we streven ernaar om een zo natuurlijk mogelijke omgeving te creëren.   Onze locatie aan de Rechtvaart biedt kinderen een landelijke omgeving met meer dan 4000m2 buitenspeelplezier.  Veel gras, bomen en een rustige omgeving  zorgen voor een sfeervolle natuurbeleving.


Dans: Wat is er fijner dan ongeremd bewegen op muziek? Zwiepen, zwaaien, rondjes draaien en heel voorzichtig luisteren naar het ritme van de muziek.


Creativiteit: Binnen Kanti kijken we met veel aandacht naar de creativiteit van ieder kind. Gezamenlijk hetzelfde knutselwerkje maken kan erg leuk zijn, maar wij vinden dat we daarmee de creativiteit van kinderen niet uitdagen. Onder creativiteit verstaan wij het zelf mogen bedenken van een oplossing en/of het zelf creeren van een kunstwerk(je). Want dat wordt het als je kinderen zelf laat creeren.   

En natuurlijk maken we ook wel eens knutselwerkjes die zijn voorgedaan door  de pedagogisch medewerkers. Prima, niets mis mee.

 

De kring, als voorbereiding op de basisschool

Puk (van Uk & Puk)

Onze binnenspeeltuin

 Onze skelterbaan


Rechtvaart 3C

5171 TA  Kaatsheuvel                                          06-44815850                                             info@kantikind.nl